Dünya’nın Dört Bir Yanından En Çılgın 10 Festival


Türkiye’den sosyetenin önemli isimlerinin müdavimi olduğu Burning Man’i duymayan kalmadı. Basına kapalı olsa da basının gündeminden düşmemeyi başaran bu popüler festivalden çok daha orjinal ve çılgın organizasyonlar var. Eğlence, dans ve özgürlüğün garip geleneklerle harmanlandığı bu çılgın ve ilginç festivallerin en özellerini sizler için derledik. Gidemesek de bilmek lazım…

1. La Tomatina Festivali:

1945’ten bu yana gelenekselleşmiş olan bir festival domatese adanmış. Her yıl İtalya’nın Valencia’da kentinin Bunol isimli kasabasında Ağustos ayında düzenlenir. Ana tema tabi ki domates. İnsanlar eğlenmek için birbirlerine domates atar, sokaklar domateslerle kaplanmış bir halde birbirileriyle güreşenler ya da aşka gelip öpüşenlerle dolar. 100 tondan fazla domatesin kullanıldığı bu etkinlik dünyanın en büyük yiyecek savaşı olarak adlandırılıyor. Bir saat süren savaşın sonunda sokaklarda temizlik başlıyor. Katılımcılara hortumla su tutarak temizlenmelerine yardımcı olanlar da çıkıyor.

2. Boryeong Çamur Festivali:

1998’de başlayan bu Güney Kore festivali aslında Boryeong’dan getirilen çamurla Daecheon plajında her sene Temmuz ayında gerçekleşir. Aslında iki hafta süren bir festival olsa da ikinci haftanın sonundaki etkinlikler en popüler olanlarıdır. Festival boyunca çamur güreşlerinden, çamur kaydıraklarına, renkli çamurla vücut boyamaya kadar birçok eğlenceli aktivitelere, kurulan sahnede gerçekleştirilen konserler eşlik eder.

3. Mardi Gras:

Aslında Fransa’da ortaya çıkan bu festival dini bir kutlamadır. Hristiyanların Paskalya başlayana kadar 40 gün boyunca et, şarap ve süt ürünlerinden uzak durduğu Büyük Perhiz (oruç) döneminden hemen önceki gün düzenlenir. Mantığı perhiz öncesi her şeyi yemenin serbest olduğu günün tadını çıkarmaktır. Zamanla bu festival Avrupa’nın her yerine ve Amerika kıtasına yayılmıştır. Günümüzde en büyük Mardi Gras New Orleans’ta düzenlenmektedir. Katılımcılar için dini bir ritüele hazırlanmaktan ziyade çılgınca yiyecek ve alkol tüketip eğlenme amaçlı bir turist mıknatısı haline gelmiştir.

4. Holi Fest:

Renkli Hindistan’ın renkli festivali Holi Fest’te iyiliğin kötülük karşısındaki zaferi ve baharın gelişi kutlanıyor. Her sene Mart ayında ülkenin hemen hemen tüm eyaletlerinde 2 gün boyunca halk hem tanrılara minnetlerini sundukları dini ritüelleri gerçekleştiriyor hem de neşe içinde sokaklarda dans ediyor. Festivalin en sembolik özelliği ise binlerce kişinin sokaklarda rengarenk toz boyalarla yaptığı boya savaşı.

5. Ölüler Günü:

Festival Meksika’da ölülerin, aile ve sevenleri tarafından anılması amacıyla başlamış. Her sene 1-2 Kasım tarihlerinde düzenlenen bu anma seremonisi binlerce insanın rengarenk kıyafetler ve çiçeklerle meydanları doldurunca dünya çapında ilgi görmeye başlamış. İnsanlar ölen kişilere yiyecekler ve hediyeler sunarken bir yandan müzik ve dansla yaşamı kutluyorlar.

6. Harbin Buz ve Kar Festivali:

Çin’de her sene 5 Ocak’ta başlayarak bir ay kadar süren bu festivalde buzdan yapılan görkemli heykeller Harbin şehrinin sokaklarını süsler. Şehirdeki parklarda ay boyunca çeşitli etkinlikler düzenir. Buzdan yapılan binaları, devasa heykelleri görmek için dünyanın her yerinden turist festival boyunca Harbin’e akın etmektedir.

7. Boğa Festivali:

Her sene 6-14 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen bol eğlenceli, içki ve yemekli bir festivaldir. Festivalin ana etkinliği sokaklardaki insanların arasına salınan azgın boğaların koşusudur. Katılımcılar boğadan kaçmaya çalışarak adrenalini doruklarda yaşarlar. Her sene bu festivalden kameralara yansıyan komik anlar ya da trajik kazalar dünya basınında yer almaktadır.

8. Songkran Festivali:

13-15 Nisan tarihlerinde Tayland’ın tüm şehirlerinde kutlanan bir yeni yıl karşılamasıdır. Tay kültüründe yeni yıl olarak kabul edilen ayın yeni yıla geçişi kutlamalarında ana tema su savaşıdır. Gencinden yaşlısına binlerce insanlar ellerine geçen kova, su tabancası, hortumlarla birbirlerini ıslatarak coşkuyla eğlenirler. Şehirlere getirilen rengarenk boyanmış eğitimli filler halkı ıslatarak bu coşkuya ortak olurlar.

9. El Colacho (Bebek Üzerinden Atlama) Festivali:

Dünya’nın en ilginç festivallerinden biri de El Colacho! 1600’lerden kalan, doğurganlık temalı olduğu düşünülen bir geleneğin onurlandırıldığı bu festival İspanya’nın Castrillo kasabasında her yıl Paskalya sonrası düzenlenir. Geçen sene içerisinde doğan bebekler yerlere serilen döşeklerin üzerine yatırılır ve şeytan kostümlü kişiler bebeklerin üzerinden atlayarak bebekleri günahlardan ve kötülüklerden korumuş olurlar.

10. Maymun Büfesi Festivali:

1989’da bölgeye turist çekme amaçlı başlatılan festivalin içeriği oldukça ilginç. Tayland Lopburi’de her sene Kasım ayında düzenlenen etkinlikte maymunlara özel yiyeceklerden oluşan dev bir büfe kuruluyor ve maymunlar bir güzel karınlarını doyuruyor. Ziyafet sonrasında maymun kostümlü gençler çeşitli dans gösterileri yaparak eğlencenin dozunu arttırıyor. Çok sayıda turist çeken bu enteresan festival, amacına ulaşmış diyebiliriz.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

What's Your Reaction?

Nasıl yaa? Nasıl yaa?
0
Nasıl yaa?
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Kızdım Kızdım
0
Kızdım
Komik Komik
0
Komik
Bayıldım Bayıldım
1
Bayıldım
Duygulandım Duygulandım
0
Duygulandım
Korktum Korktum
0
Korktum