Hayvanlar Aleminin Delikanlısı: Bal Porsuğu


Zehirli bir yılana saldırıp ardından afiyetle yiyen, aslan gibi büyük yırtıcılara kafa tutan bal porsuğu videolarına denk gelmişsinizdir. Bal porsuklarını gerçekten hiçbir şey yıldıramaz.

Ölünceye kadar savaşmayı bırakmazlar, ya ölürler ya kazanırlar. Bu korkusuz hayvanın Guinness Dünya Rekorları’na adını “World Most Fearless Creature” yani “Dünyanın En Korkusuz Hayvanı” olarak yazdırmasına şaşmamak gerek. Şimdi bu cesur hayvanı biraz daha yakından tanıyalım.

Bal porsuğu, sansargiller familyasının Mellivorinae altfamilyasındaki Mellivora cinsine ait tek türdür ve 12 tane alt türü bulunmaktadır. İsmine rağmen, bal porsuğu diğer porsuk türlerin benzememektedir. Porsukların aksine, gelinciklerle daha çok ortak özelliğe sahiptir.

Bal porsuklarının ormanlardan çöllere kadar ulaşabilen çeşitli yaşam alanları vardır. Genellikle kuru bölgeleri tercih ederler. Çoğunlukla Afrika, Güneybatı Asya ve Hindistan’ın kuru bölgelerinde yaşam sürerler.

Bal porsuklarının nasıl beslendiğinden bahsederken “Yenilebilir her şeyi yerler.” dersek hiç de yanlış olmaz. Kuşlar, sürüngenler, kemirgenler, böcekler, meyveler ve çeşitli kuşların yumurtaları ile karınlarını doyururlar. Onlara isimlerini veren balı da atlamamak gerek tabii. Tahmin edebileceğiniz üzere bal yemeyi sevdikleri için isimleri bal porsuğudur. Balı o kadar çok severler ki istediklerini alabilmek için arı sokmalarına dahi katlanırlar.

Bal porsuklarının gövdeleri uzun bacakları kısadır. Bu özellikleri kendilerini savunurken onlara avantaj sağlar. Çok hızlı hayvanlar sayılmazlar. Derileri oldukça kalın ve esnektir. Esnek deriye sahip olmaları onların hızlı dönüşler yapmasına yardımcı olur. Öyle ki bir yırtıcı tarafından ısırıldığında bile hızlıca dönüp kendisini savunmaya devam edebilir. Ön ayaklarında hem kazmaya hem de savaşmaya yarayan uzun ve güçlü pençeleri vardır. Bu pençeler diğer hayvanların derilerini kolaylıkla yırtabilir. Kafatasları neredeyse kırılamayacak kadar kalındır.

Bal porsukları çok eşli hayvanlardır. Gebelikleri altı ila sekiz hafta arasındadır ve çoğunlukla tek bir yavru doğururlar. Bal porsuğu yavruları doğduklarında tüysüz ve kör doğarlar. İki ayın içinde yavruların gözleri açılmaya başlar. Anne balporsuğu yavrusu bağımsız hale gelinceye kadar ona yiyecek, barınak ve koruma sağlar. Erkekler ise yavruları yetiştirmede rol almazlar.

Bal porsuklarının zehirli hayvanları yediklerinde etkilenmemeleri tam olarak anlaşılmış olmasa da bilim insanları bu hayvanların bir tür savunma geliştirdiklerini düşünüyor.

Bu bağışıklığın bir sebebi olarak yetişkin bal porsuklarının yavrularına bebekliklerinden itibaren zehirli böcekleri, akrepleri tattırıp; sonunda yavrularını zehirli büyük yılanları da yiyebilecek hale getirmeleri gösterilebilir.

Bal porsukları kuyrukların altındaki anal keselerinde, pis kokulu bir sıvıyı depolarlar. Bu kötü kokulu sıvıyı genellikle kendi bölgelerini işaretlemek için kullanırlar.

Bazen de hayati bir tehlike hissettikleri zaman bu sıvıyı kullanırlar. Böyle durumlarda kokarcaların yaptığı gibi pis kokulu sıvıyı püskürtmek yerine “Beni rahat bırak.” mesajı vermek için bulundukları bölgeye pis kokulu sıvıyı salarlar.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

What's Your Reaction?

Nasıl yaa? Nasıl yaa?
0
Nasıl yaa?
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Kızdım Kızdım
0
Kızdım
Komik Komik
0
Komik
Bayıldım Bayıldım
0
Bayıldım
Duygulandım Duygulandım
0
Duygulandım
Korktum Korktum
0
Korktum