Dünyanın Dört Bir Yanından En Değişik 8 Yılbaşı Geleneği


Beyin yakan zaman kavramını en net hissettiğimiz dönem, kuşkusuz koca bir yılı geride bırakmaya hazırlandığımız Kasım ve Aralık ayları. Bu seneyi karşıladığımız gece daha dün gibi aklımızdayken, bütün yılın ışık hızıyla nasıl geçtiğini anlamakta güçlük çekiyoruz. Sene başında aldığımız kararları uygulayamamış olsak da, kurduğumuz hayaller gerçekleşmemiş olsa da; yeni seneye dair umutlar beslemekten geri kalmıyoruz. Hayatımızda yoluna sokmayı planladığımız birçok şey için başlama tarihini 1 Ocak olarak belirlemeyi çok seviyoruz.

Yeni bir yılın başlangıcının kutlanması, dünya çapında oldukça yaygın bir alışkanlık. Eski yıla veda edip, yeni umutlarla dolu bir yıla merhaba deme konusuna her kültür farklı yaklaşıyor. 10’dan geriye sayıp, sevdiklerimize sarıldığımız kutlamalardan çok daha farklı gelenekler var. En ilginçlerini listemizde topladık.

1. Ekvator – Korkuluk ve Kukla Yakma:

Birçok Ekvatorlu, gece yarısı kağıttan yapılmış korkulukları ve kuklaları ateşe veriyor. Bu korkuluk ve kuklalara unutulmak istenen günleri temsilen o sene çekilmiş fotoğrafları da ekleyip hepsini yakıyorlar. Geçilen 12 ay içerisinde yaşanan tüm kötü şans ve üzücü olaylardan arınmaya yaradığına inanıyorlar.

2. Danimarka – Tabak Kırma:

Tabak kırmak sadece Yunanlılar’ın sirtaki dansına özgü bir hareket olmadığını, Danimarka’daki yılbaşı geleneğinden anlıyoruz. Ülkede aileler sene boyu sadece bu geleneğe özel olarak tabak biriktirirler ve bu tabakları hiç kullanmazlar. Yılbaşı gecesi ise herkes aile ve sevdiği kişilerin kapılarının önünde bu tabakları kırar. Kapınızda ne kadar çok parçalanmış tabak varsa o kadar şanlı bir sene geçireceğinize inanılıyor. Şans kısmı için bir şey söyleyemiyoruz ancak kapısının önünde çok tabak bulanların çok sevildiği belli.

3. Güney Amerika – Renkli İç Çamaşırı:

Güney Amerika kıtasında bulunan Meksika, Brezilya ve Bolivya gibi ülkelerde o sene sahip olacağınız talihi, yılbaşı gecesi giydiğiniz iç çamaşırının rengi belirliyor. Bu geleneği burada uygulamak isteyenler için renklerin anlamları şu şekilde: aşkı bulmak isteyenler kırmızı, servet sahibi olmak isteyenler sarı, huzur için beyaz.

4. Arjantin – Kağıt Konfeti:

Arjantinliler, yıl boyunca birçok evrak ve kağıtları biriktirip; yılbaşı için parçalara bölüp; gece yarısı pencere ve balkonlarından atarak bir konfeti şovu yaratıyorlar. Bu ritüelin geçmişi geride bırakmayı sembolize ettiği söyleniyor. Ancak bütük bir kaynak israfı ve çevre kirliliğine neden olan bu gelenek yavaş yavaş terk edilmeye başlandı.

5. İtalya – Eşya Fırlatma:

Yılbaşı gecesi İtalya’da saatler 00.00’ı gösterdiğinde sokaklar eski eşyalarla doluyor. İnsanlar kendilerine artık mutluluk vermeyen, eskiyen eşyalarını camdan aşağı atıyorlar. Ancak bu konuda kurallar kesin; “sadece yumuşak eşyalar atılabiliyor”. Eski yorgan ve yastık eşyalardan kurtularak yeni yıla tazelenmiş girdiklerini hissediyorlar.

6. Filipinler – Yuvarlak Şeyler:

Filipinlerde yeni yıldan tek beklenti her zaman için para oluyormuş. Zenginlik ve refah dileyen halk, yılbaşı gecesi etraflarında bozuk parayı temsil eden yuvarlak şeyler olmasına özen gösteriyomuş. Önlerinde yiyeceklerin bile yuvarlak yapıda malzemelerden yapılmış olması veya yuvarlak şekilde servis edilmiş olması gerekiyormuş.

7. İspanya – 12 Üzüm Tanesi:

İspanya’da gece yarısı saatler gonglarının her vuruşunda bir üzüm tanesi olacak şekilde 12 adet üzüm yeniyor. Bu görevi başarıyla tamamlayabilenlerin yıl boyunca şanslı olacağı düşünülüyor.

8. İrlanda – Ökse Otu:

İrlandalı bekar kadınlara özel bir gelenek var sırada. Yılbaşı gecesi bekar kadınlar yastıklarının altına ökse otu koyarak uykuya dalıyor. Rüyalarında evlenecekleri erkeği göreceklerine inanıyorlar, görmeyenler o seneden umudunu kesiyor.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

What's Your Reaction?

Nasıl yaa? Nasıl yaa?
0
Nasıl yaa?
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Kızdım Kızdım
0
Kızdım
Komik Komik
0
Komik
Bayıldım Bayıldım
0
Bayıldım
Duygulandım Duygulandım
0
Duygulandım
Korktum Korktum
0
Korktum