Zaman zaman bir çılgın patron çıkıyor ve hepimizi hayallere salan bir hareketle haberlerde yerini alıyor. Kimi zaman aşırı karlılıktan, kimi zaman hedeflerin aşılmasından mütevellit; içlerindeki mutluluk selinin taşkınlara yol açmasına engel olamayan patronlar çalışanlarına uçuk ikramiyeler veriyorlar. Bu hareketleri haliyle o şanslı çalışanları sevinçten; bizleri ise kıskançlıktan göz yaşlarına boğuyor.
Gelin, bu koca yürekli patronları birlikte tanıyalım.
1. Yemeksepeti
İlk örnek ülkemizden gelsin. Yemeksepeti’nin kurucusu ve CEO’su Nevzat Aydın; şirketi 2015 senesinde Delivery Hero’ya 589 milyon dolara satıyor. Bu karlı satışın sevincini tek başına yaşamak yerine; şirketi bu noktaya getiren ekibini de bu coşkuya ortak etmeye karar veriyor. Satıştan kendi payına düşen miktar ne kadar bilemiyoruz ancak bu payın 27 milyon dolarını 114 çalışanına paylaştırıyor.
Çalışanların sözleşmelerinde ikramiye, prim ya da benzeri hiçbir bağlayıcı hüküm yok; işveren olarak bu ödemenin yapılması konusunda hiçbir yasal gereklilik yok. Olay tamamen iyi niyet ve emeğin değerini bilmekle alakalı. Aydın; firmanın bu yüksek rakamlara satın alınacak değerde bir şirket halinde gelmesinde ekibinin katkısının ne kadar büyük olduğunun farkında. 114 çalışan haberi alınca, ortalık duygu tufanı olmuş. Ağlayanlar, bayılanlar… Nevzat Aydın; sabit maaşla gerçekleştiremeyecekleri hayallerini bir günde gerçekleştirdiklerini görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etmiş ve eklemiş; “Keşke daha fazla verebilsek”.
2. Emlak şirketi St. John Properties
Amerika, Maryland, Baltimore şehrinde bulunan bir emlak şirketi St. John Properties’in başkanı Edward St. John; satış hedeflerinin ötesinde bir dönüm noktasına erişince; bu başarının bir kısmını çalışanlarla paylaşmaya karar vermiş. Herkesin şirketteki görev süresine göre belirlenen oranlarda değişecek şekilde; ortalama 50 bin dolarlık ikramiye verilmesi uygun görülmüş. Şirketin geleneksel yıl sonu partisinde başkan konuşmasını yaparken herkese kırmızı zarflarda ikramiye çekleri 198 çalışanın her birine dağıtılmış. Bu sırada ikramiye ile ilgili haberi paylaşmaya başlayan başkana inanamayan çalışanlar hemen ellerindeki zarflara bakmış. Sonrası çığlıklar, sevinç gözyaşları, kucaklaşmalar…
3. Şekillendirici iç giyim markası Spanx
Şekillendirici iç giyim markası Spanx Blackstone isimli bir yatırım firmasının hisse alımı yaparak şirketin değerini 1.2 milyar dolara çıkmasını unutulmaz bir kutlamaya çevirmiş. Şirketin sahibi Sara Blakely, 500 çalışanın her birine 10 bin dolar vermekle kalmamış; herkese dünya üzerindeki herhangi bir destinasyonda kullanabilecekleri 2 adet gidiş dönüş uçak bileti armağan etmiş. Hem de birinci sınıf! Ofis partisiyle yaptığı bonus duyurusunu canlı yayınla Instagram’dan paylaşarak; iş hayatında başarılı olan ve olmaya çalışan tüm kadınlara kadeh kaldırmayı da ihmal etmemiş.
4. Japon otomotiv firması Honda
Japon otomotiv firması Honda; tüm çalışanlarının haklarını gözetme konusunda sektörde adını duyurmuş. Ancak her şirket gibi Honda da bazı zorluklarla karşılaşıp; tatsız kararlar almak zorunda kalabiliyor. 2019 senesinde Gebze’deki fabrikasını kapatma kararı alan Honda; 2 sene süren kapanış hazırlıkları sonrasında 2021 Ekim ayında fabrikaya kilidi vurdu. Ancak bu üzücü olayı bir şölene çevirmeyi de bildi. Tüm çalışanlara kıdem tazminatlarına ek olarak 8 maaş ihbar tazminatları da ödendi. Birlikte geçen senelerin anısına herkese birer tam cumhuriyet altını hediye edildi. Ancak asıl fark yaratan hareket ise tüm çalışanlara ödenen “kapanış tazminatı” oldu. 10 yıldan az çalışanlara 40; 10 yıldan fazla çalışanlara 48 maaş kapanış tazminatı ödeyen Honda; bu kapanış için toplamda 700 milyon liradan fazla masraf yapmış oldu.