Halloween – 13 Maddede Cadılar Bayramı


Son yıllarda ülkemizde de kostüm partileri ile kutlanmaya başlanan bir fenomen Cadılar Bayramı. Neyi neden kutladığımızla ilgili birçoğumuzun hiçbir fikri yok ancak yine de pek alışık olmadığımız havalı kostümlere bürünmek içi can atıyoruz.

Ortamlarda bilgisiz kalmamanız ve hatta hava atabilmeniz için bu bayramla ilgili bilinmesi gerekenlere mutlaka göz atın.

1. Her sene 31 Ekim’de başta Kuzey Amerika olmak üzere dünya çapında kutlanır.
2. Halloween kelimesi “All Hallow’s Eve” kavramının kısaltması olarak yerleşmiştir ve anlamı Azizler Günü Arifesi’dir.
3. Kökleri paganizme dayanan bir kutlamadır. 1 Kasım’ı yazın sonu, yayladan dönüş, evlilik sezonunun başlangıcı olarak gören pagan Keltler bu dönemi kutsal sayıyordu. Kostüm geleneği de yine bu pagan festivale dayanır. Ölülerin ruhlarının bu dönemde ortada gezdiğine inanan paganlar, büyük ateşler yakarak bu ruhları uzak tutmaya, maskeler takarak ruhlara tanınmamaya çalışıyordu.

4. Hristiyanlık dininin paganizmi silme çabasının bir parçası olarak; normalde 13 Mayıs’ta kutlanan Azizler günü, 7. yüzyılda papa tarafından 31 Ekim’e kaydırılmış ve böylece bu bayram bir Hristiyan bayramına çevrilmiş.
5. Günümüzde dini kökenlerini kaybeden bir bayram haline gelmiştir. Şu an başta Amerika olmak üzere birçok ülkede popüler bir çocuk bayramı olarak algılanmaktadır.
6. Balkabağının bu bayramla tam olarak ne ilgisi olduğu tespit edilememekle beraber, bu geleneğin ilk olarak 19. yüzyılda İrlandalılar tarafından çıkarıldığı biliniyor. İçi boşaltılıp korkunç yüz ifadeleri ile oyularak fener yapılan kabakların ölülerin ruhlarını korkutarak uzak tuttuğu varsayılıyor.
7. Birçok filme göreceğiniz gibi, Cadılar Bayramı’nın en önemli aktivitesi çocukların kapı kapı dolaşarak şekerleme ve çikolata toplamasıdır. Müslüman bayramlarında da görülen bu çocuk aktivitesindeki tek fark çocukların korkutucu kostümler giyinmiş olmasıdır.

8. Korku temalı bu bayram popüler kültürde eğlence ve içki tüketimi odaklı bir parti sebebi haline gelmiştir.
9. Cadılar Bayramı’nı kutlamayı reddeden ülkelerden en şaşırtıcı olanları Avusturalya ve Fransa’dır. Bu iki ülkede çok az bir kesim bu bayramı kutluyor ve onlar da çok hoş karşılanmıyor. Bu ülke vatandaşları Amerikan kültürü dayatması olarak gördükleri bu bayramı tanımak istemiyorlar.
10. Birçok şaka malzemesinin kullanıldığı bu bayramda Hollywood’da ilginç bir ceza uygulanıyor. Silly String isimli şaka oyuncağının ( ip şeklinde renkli plastik püskürten sprey) 31 Ekim – 1 Kasım tarihleri arasında satışı ve kullanımına 1000 dolara kadar ceza uygulanıyor. Yerel yetkilileri bu spreylerin kullanımının Cadılar Bayramı’nda kontrolden çıktığını, sokaklarda düşme tehlikesi yarattığını ve sonrasında okyanusa karışarak ani bir kirliliğe neden olduğunu söylüyor.
11. 1970’te küçük bir çocuk Cadılar Bayramı’nda aşırı doz eroinden ölünce bayramda dağıtılan şekerlerin zehirli olduğu hatta içine jilet konulduğuna dair paranoyalar türemiş. Bu nedenle çocuklarına bu bayramı yasaklayanlar olmuş. Çocuğun ölüm nedeni yanlışlıkla amcasının eroininin tadına bakmasıymış. Aile durumu gizlemek için evde kalan şekerlerin üzerine eroin serpiştirmiş.
12.  Doğaüstü olaylara inanma eğiliminde olan insanlara göre; kafayı ölülerle iletişime geçmenin bir yolunu bulmaya takmış olan ünlü sihirbaz Houdini’nin 31 Ekim’de yani Cadılar Bayramı’nda ölmesi bir tesadüf değildir.
13. Cadılar Bayramı’nda gerçekleşen katliamları konu alan bir kurgu film serisi olan Halloween 1978’ten bu yana her sene yeni bir filme çıkararak dünya çapında geniş bir fanatik kitlesine sahip olmuştur. 15 Ekim’de çıkan 2021 filmi ile birlikte serinin toplam hasılatı şu an 730 milyon dolayı geçmiş durumdadır.

Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

What's Your Reaction?

Nasıl yaa? Nasıl yaa?
1
Nasıl yaa?
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Kızdım Kızdım
0
Kızdım
Komik Komik
0
Komik
Bayıldım Bayıldım
1
Bayıldım
Duygulandım Duygulandım
0
Duygulandım
Korktum Korktum
0
Korktum