Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarının artık yurt dışına çok daha yoğun bir şekilde açılmış olması ile birlikte paranın ülkeler arasında gidiş geliş işlemlerinin yapılması ihtiyacı da giderek artıyor. Hem ticari açıdan hem de insani ilişkiler açısından veya akrabalık bağları gibi noktalarda birçok kişinin yurt dışına para gönderme veya yurt dışından para alma gibi ihtiyaçları bulunuyor. Bu açıdan da her kullanıcı en karlı ve pratik şekilde para gönderme işlemini yapmayı istiyor.
Sizin için Transferwise pllatformu işlevi, avantajları/dezavantajları gibi birçok özelliğine değinecek bir yazı hazırladık. Bu yazı kapsamında ilk aşamada Transferwise nedir ve kurulumu nasıl yapılmıştır gibi başlıkları inceleyerek ilerleyebiliriz.
Transferwise nedir? Nasıl kurulmuştur?
Transferwise, uluslararası para transfer işlemlerini gerçekleştirmek üzere ihtiyaca karşılık olarak doğmuş ve İngiltere merkezli bir şekilde kurulmuş bir şirkettir. Aslında bu içerik dahilinde Transferwise olarak bahsedeceğimiz şirket 2021 yılı şubat ayında ismini Wise olarak güncellemiştir. Bugün şirketin birçok özelliği ve yapısı neredeyse aynı kalmış olsa da Transferwise ismi yerine Wise ismi kullanılmaya başlanmıştır.
Transferwise şirketi, 2011 yılında İngiltere’de kuruluyor. Şirket bugün 13 milyon üzerinde kullanıcısı ile birlikte Türkiye’de de aktif bir yapıya sahiptir. Şirketin kuruluşu, Londra’da yaşayan ve ülkeleri ile para transferi işlemleri gerçekleştirirken birçok kesintiye maruz kalan Kristo Käärmann ve Taavet Hinrikus isimli iki estonyalı arkadaş tarafından gerçekleştiriliyor. Ortaklar temel olarak Wise şirketini uluslararası bir şekilde para transferi yaparken, hem uygun fiyatlı hem kolay hem de adil bir şekilde gerçekleştirmek amacıyla kuruyor.
Ülkelerine para transferi gerçekleştirirken banka hesaplarını kullanan iki ortak, bu süreçte birçok farklı kesinti, kötü döviz kurları ve yüksek masraflar ile karşılaşıyor. Buna karşılık daha iyi bir yol oluşturmak için bu çözümü icat eden ortaklar sayesinde bugün milyonlarca kişinin kullandığı Transferwise şirketi elde ediliyor. İşte bu şirket 2021 yılında elde ettiği büyüme ile birlikte çoklu döviz hesabı, banka kartı ve kurumsal hesap gibi avantajları da ekleyerek, ismini Wise şeklinde değiştirmeyi tercih etti.
Transferwise sayesinde bankalar aracılığıyla para gönderim işlemlerinde karşılaştığınız alıcı banka, gönderici banka ve aracı banka gibi kurumları devre dışı bırakma şansı elde ediyorsunuz. Wise bu aracıları ortadan kaldırması ile birlikte uluslararası yurt dışı para gönderme işlemini aslında iki farklı ülkedeki yerel para birimlerinin birbirleriyle transfer edilmesi şeklinde gerçekleştirmeyi sağlıyor. Yani örnek olarak İngiltere’de yaşayan kardeşinize para göndermek istediğinizde, siz 5.000 TL parayı sisteme yükleyerek, İngiltere’deki kardeşinizin bunu güncel yerel para birimi(İngiliz poundu) karşılığında almasını sağlayabiliyorsunuz.
Transferwise İle Yurt Dışına Nasıl Para Gönderilir?
Transferwise sistemi size kullanıcı hesapları açısından öncelikle bireysel sonrasında da tercihe bağlı kurumsal hesap avantajları sağlıyor. Bu iki hesap türünden birini tercih ederek, para gönderme işlemini çok pratik bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz. Sistemde para gönderim işlemleri gerçekleştirmeniz için öncelikle wise.com adresine giriş gerçekleştirdiğinizde, karşınıza Türkçe bir yapı ile çıkan sayfada bireysel veya kurumsal seçimini yapabiliyorsunuz.
Ana sayfada gösterildiği üzere göndermek için para birimi ve alıcının para birimini seçerek, miktar girişiyle fiyat karşılaştırması ve işlemlere başla butonuyla da transfer işlemlerini başlatma imkanı sunuluyor. Fakat “Başlayın” butonuna bastığınız takdirde karşınıza çıkan sayfada Wise hesabı oluşturmanız isteniyor. Kısaca anlatılması gerekirse, Wise hesabı oluşturmak için
- Google, Facebook veya Apple hesabınızla giriş gerçekleştirebiliyorsunuz.
- İsterseniz karşınıza çıkan satıra e-posta adresinizi yazarak, “Devam Et” butonuna tıkladığınızda da doğrulama işlemini tamamlamanız vasıtasıyla üyeliğe geçiş yapabiliyorsunuz.
- Üyelik açmak açısından bireysel hesap ve işletme hesabı seçilebiliyor.
- Anlatımımıza bireysel hesap üzerinden devam edersek, ilk ikamet ülkenizi seçmeniz sonrasında telefon numaranızı girmeniz ve size gelen 6 haneli doğrulama kodunu açılan sayfaya girmeniz gerekiyor.
- Sonrasında kendinize bir şifre oluşturarak ve ardından mail adresiniz üzerinden doğrulama işlemini tamamlayarak, kolaylıkla Wise üyelik işlemlerini tamamlayabiliyorsunuz.
Transferwise hesabınız aktif hale geldikten sonra işlemlere başlayabilmeniz için kimlik onaylaması açısından pasaport, kimlik kartı veya ehliyet sunulması gerekiyor. Adres onayı açısından da resmi geçerliliğe sahip bir ikametgah belgesi veya faturalı sisteme kaydedilmesi ile yaklaşık 2-3 iş günü gibi bir süre sonunda artık işlem yapmanıza izin veriliyor.
Transferwise üyelik işlemleriniz tamamlandıktan sonra artık karşınıza çıkan üyelik sayfası içerisinde en pratik haliyle para gönderme işleminin aşamalarını görebiliyorsunuz. Bu noktada göndermek istediğiniz miktarı belirledikten sonra yurt dışına para transferi için
- Öncelikle para gönder menüsü içerisinde göndermek istediğiniz miktarı rakam ile girmeniz ve sağ tarafında bulunan liste içerisinden hangi para birimi ile gönderim gerçekleştirmek istediğinizi seçmeniz gerekiyor.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Türk lirasından faydalanarak, TRY seçimini yapması vasıtasıyla istedikleri para miktarını gönderim kutusuna girebilir.
- Alt sekmede 0 işlem ücreti ile banka transferi işlemi seçildikten sonra ne kadar ücret talep edildiği, bu ücretin girilen miktar üzerinden düşüldüğü ve size garanti verilen kur rakamlarının geçerliliğini görebiliyorsunuz.
- Yine alt kısımdaki kutucuk içerisinde de alıcıya ulaşacak para miktarının seçtiğiniz ülke para kuru ile ne kadar olduğu ifade ediliyor.
- Bir alt kısımdaki satırda da yaptığınız işlemin türüne göre bankalar karşılığında ne kadar tasarruf elde ettiğiniz ve paranın ulaşacağı zaman görülebiliyor.
- Alt kısımda bulunan bir buton vasıtasıyla yapacağınız işlemin farklı sağlayıcılardaki fiyat karşılaştırmalarını da görebiliyorsunuz.
- Giriş işlemlerini tamamladıktan sonra devam et butonuna tıkladığınızda size transferin bireysel veya kurumsal hangi yapıya sahip olduğu soruluyor.
- Ardından açılan sayfada parayı kendinize gönderecekseniz kendim, başka birine göndereceksiniz başka biri opsiyonu ile birlikte işlemeye devam edebiliyorsunuz.
- Kendim sekmesine tıkladığınızda, sizden Avrupa içinde ve Avrupa dışında bulunan hesap bilgileri talep edilerek onay işlemi talep ediliyor.
- Başka biri sekmesine tıklayarak alıcının iletişim adresini ve yine Avrupa içi ya da Avrupa dışı hesap bilgilerini girmeniz isteniyor.
- Ayrıca bir işletme veya hayır kurumuna para gönderme işlemini de benzer şekilde yapabiliyorsunuz.
- Gerekli tüm bilgiler doldurulduğunda da işlemleri kontrol etmeniz ve bu işlemi yapmaya onay vermeniz isteniyor. Bu sayede para gönderme işlemi tamamlanıyor.
Transferwise’ın Avantajları
Transferwise genel anlamıyla çok pratik bir para gönderme sistemine sahip olması yanında birçok avantajı sayesinde de Türkiye’de sıklıkla tercih ediliyor. Bu avantajların kısa bir şekilde incelenmesi gerekirse, örnek olarak bankalar karşılığında uluslararası para transferleri gerçekleştirirken, çok düşük bir komisyon oranı sağlıyor. Bu komisyon oranı çerçevesinde Türkiye’de para gönderme işlemlerini gerçekleştirirken, girdiğiniz rakama karşılık alınan ücret net bir şekilde ifade ediliyor.
Farklı avantajlara bakılması gerekirse de Transferwise şirketi kur oranı açısından yurt dışı transferlerde çok makul bir oran sağlıyor. İşlemlerde alıcı gönderdiğiniz parayı yerel para birimi üzerinden temin edebiliyor. Ayrıca transferler çok hızlı bir şekilde gerçekleşirken, hiçbir gizli ücret veya kar marjı bulunmamak ile birlikte transferlerde isterseniz banka transfer metodu isterseniz banka/kredi kartı sistemi tercih edebiliyorsunuz.
Günümüzde akla gelebilecek tüm uygulamalarda mobil uyumluluk kullanıcıların en önemli verdiği notlar arasında yer alıyor. Bu çerçevede de Transferwise firması sunmuş olduğu mobil uygulama sayesinde akıllı telefonlarda da kullanılabiliyor. Uygulama marketlerinde kolaylıkla edinebildiğiniz bu ücretsiz uygulamayı kurduktan sonra kullanıcı hesabınızı sayfa üzerinden oluşturabileceğiniz gibi mobil uygulama da oluşturabiliyor ve gönderim işlemlerinizi yapabiliyorsunuz.
Yine önemli bir avantajı olarak birçok platformun dışında Transferwise sizlere bir çoklu döviz hesabı imkanı sağlıyor. Bu hesabı oluşturduğunuzda hesap içerisinde para tutma, alma, gönderme ve harcama imkanları elde edilebiliyor. Çoklu döviz hesabı kullanılarak 50’den fazla para birimi üzerinde işlem yapabilir, döviz kuruna çevrim yapabilir, para birimlerinizi hesaplarınıza aktarabilir ve düşük bir ücret karşılığında bu transferleri de kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Transferwise’ın Dezavantajları
Transferwise bugün 13 milyonun üzerinde kullanıcısı ile Türkiye’de de çok yüksek bir kullanıcı rakamına ulaşmış olsa da elbette ki avantajlarının yanında bazı dezavantajları da bulunan bir platform sağlıyor. Özellikle bugün Türkiye’de çok sık bir şekilde kullanılan birçok farklı uluslararası para transfer platformu yer aldığı göz önünde bulundurulduğunda bir karşılaştırma gerçekleştirilerek de bu dezavantajlar belirlenebiliyor. Temel olarak sayılabilecek bu dezavantajlar arasında da
- Platformun nakit teslim alma hizmeti bulunmaması,
- Kimlik doğrulama ve üyelik aşamasında belge gönderme işlemlerinin biraz uzun ve yorucu olması,
- Türkiye’de müşteri iletişim hattının bulunmaması sayılabilir.
Transferwise Transfer Ücretleri
Transferwise sayfasında tüm uluslararası para gönderimi ve alım platformlarında olduğu gibi yaptığınız işlemlerde sizden bir ücret talep ediliyor. Çok düşük bir kur oranı ile karşılaştığınız bu platformda gizli ücretler yani kar marjı bulunmadan iç rahatlığı ile gönderim işlemlerini ve alım işlemlerini yapabiliyorsunuz. Bununla birlikte Transferwise para gönderim ücretleri açısından sayfadaki fiyatlandırma bölümünde de yaşadığınız ülkeyi seçerek fiyatlandırma bilgilerini görebiliyorsunuz.
Bizim açımızdan Türkiye için gönderim ücretlerini incelersek, her para birimine bağlı olarak belirli bir limit koyulmuş şekilde para gönderim işlemi yapılabiliyor. Bununla birlikte para gönderim ücretleri kapsamından da öncelikle transfer işlemlerinde gönderdiğiniz miktar ne kadar artarsa transfer maliyeti de o kadar artış gösteriyor. Çünkü gönderim ücreti göndermek istediğiniz miktarın yüzdesi üzerinden hesaplanıyor.
Burada örnek olarak TRY üzerinden gönderim yapıyorsanız, göndereceğiniz rakam ne olursa olsun öncelikle 6,53 TRY gibi bir sabit ücret talep ediliyor. Bunun dışında girdiğiniz rakam üst limite ulaşana kadar miktar ne olursa olsun %0,63 gibi bir değişken ücret talep ediliyor. Talep edilen bu toplam miktar sisteme göndermek için girdiğiniz TL içerisinden düşüldükten sonra kalan miktar size belirtilen kur ile çarpılarak EURO veya istediğiniz diğer para birimine çevriliyor. Bu noktada gönderimlerde kur genel olarak 24-48 saat aralığında sabitlenerek işlem yapılıyor.
Bu noktada belirtilen ücretler TL’den Euro’ya gönderim yaparken bu şekilde görülürken, Euro’dan TL’ye gönderim yapılırken farklı bir rakam şeklinde de çıkabiliyor. İşte bu nedenle transfer ücretlerini net bir şekilde görebilmeniz için öncelikle sayfada gönderim yapacağınız para birimini ve karşı tarafın alacağı para birimini seçmeniz ve bu sayede sabit ücret ile birlikte değişken ücretin toplam ne kadar hesaplandığını görmeniz gerekiyor.
Transferwise Güvenilir Mi?
Platform bugün 13 milyon üzerinde müşterisi ile birlikte yıllık milyarlarca dolar hacme sahip olduğu için dünya genelinde güvenilir olduğu gibi Türkiye’de de güvenilir bir platform olarak ifade edilebilir. Özellikle güvenlik kıstasları açısından inceleme gerçekleştirildiğinde, platformun merkezinin İngiltere’de bulunduğu ve Birleşik Krallık’ta hem FCA (Financial Conduct Authority) hem de HMRC (Her Majesty’s Revenue And Customs) makamları tarafından denetlendiği ifade edilebilir.
Transferwise farklı ülkelerde de aynı şekilde yetkili otoriteler tarafından denetlenirken, Türkiye açısından düşünüldüğünde de faaliyetleri Birleşik Ödeme Hizmetleri tarafından gerçekleştirilen Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından denetlenmektedir. Bu açıdan yurt dışına para gönderme işlemleri gerçekleştirmek ve yurt dışından para almak çerçevesinde 2 aşamalı oturum açma ve doğrulama prosedürleri de göz önünde bulundurduğunda, Transferwise güvenli bir şirket olarak görülüyor.
Transferwise Müşteri Hizmetleri
Firma, kendi platformunda da paylaştığı üzere birçok farklı dilde küresel destek sağlamak için genç bir ekiple çalışıyor. Dünya genelinde bulunan ofisleri ile birlikte kullanıcılara her an yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade etselerdi iletişim açısından Türkiye’de işletmenin bir müşteri hizmetleri numarası bulunmuyor. Ancak işletmenin web sayfası üzerinde sunulan wiseiletişim sayfasını kullanarak da kişiye özel Türkçe destek alma imkanınız yer alıyor. Platform Facebook ve Twitter gibi platformlar üzerinde de hızlı bir iletişim ile size cevap sunmaya çalışıyor.
Son Noktada
Bu noktaya kadar sunulan tüm bilgiler gözden geçirildiğinde, Transferwise şirketinin Türkiye’de yurtdışına gönderim sağlanabilmesi ve yurt dışından gönderim alınabilmesi için birçok avantajı ve dezavantajı bulunduğu görülebilir. Özellikle sistemin avantajlarına bakmamız gerekirse;
- Türkiye’de BDDK ve İngiltere’de FCA ile HMRC tarafından denetleniyor olması ile güvenilir,
- Android ve IOS cihazlar için mobil uygulaması bulunan
- Düşük kur ücretleri ve işlem ücretleri ile gizli kar marjı bulunmadan şeffaf bir imkan sunan,
- Kullanımda 53 para biriminde para tutma ve çevirme, 80 ülkeye para gönderme imkanı sağlayan bir platform görülüyor.
Sistemin dezavantajları da gözden geçirilirse;
- Halen elden nakit para alma işlemi yapılmaması,
- 7/24 hizmet veren bir müşteri iletişim hattının yer almaması noktaları göz önünde bulundurulabilir.
Tüm noktalar göz önüne alındığında, Transferwise avantajları ve dezavantajları ile birlikte hem güvenilir hem ekonomik hem de pratik bir yapıya sahip olduğu için rahatlıkla önerilebilir.